Освен во пити и колачи, печената тиква може да се користи и во печива – лепчиња, лепчиња, кроасани, во случајов леб, давајќи им прекрасна боја и арома. Ова се потребните состојки.
500 гр тиква
150 гр семки од тиква
200 гр интегрално брашно
200 гр обично брашно
150 гр овесна каша
четири лажици масло
лажица мелен ѓумбир
лажица шеќер
коцка квасец
поголемо јајце
малку топла вода
Тиквата исчистете ја, исечете ја на парчиња, завиткајте ја во алуминиумска фолија и печете ја во рерна на 200 степени околу еден час. Исцедете ја, изгмечете ја или испасирајте ја со миксер и изладете. Сомелете ја овесната каша. Одделете неколку семки од тиква, а остатокот кратко напечете го во сува тава.
Квасецот издробете го во малку топла вода со лажица шеќер и оставете го да делува. Во сад за матење ставете ги двата вида брашно, снегулките, солта, ѓумбирот, маслото и пирето од тиква. Додадете го квасец, па замесете тесто. Се остава да нарасне на топло место.
Потоа, замесете тесто, додадете ги запечените семки од тиква. На крај тестото ставете го во калапот, премачкајте го со изматено јајце, посипете го со преостанатите семки од тиква и печете на 200 степени околу 50 минути.
извор-informer.rs