Што ви треба за најдобра првомајска скара? – Готвач ги откри тајните на најголемиот пикник во годината – ММС
ММС

Објавено на: 04/30/22 6:00 PM

Што ви треба за најдобра првомајска скара? – Готвач ги откри тајните на најголемиот пикник во годината

Пред нас е Први мај, празник на трудот кој повеќето луѓе го поминуваат во природа, со неизбежната скара. И додека на прв поглед се чини дека нема многу филозофија, ставаш место на скара и толку, не е така. Некои трикови ќе помогнат месото да биде повкусно, а во утринската програма на ТВ Прва ги откри готвачот Здравко Штрбац.

Прво открил дека е добро месото да стои, а времето на стоење може да се скрати со вакуумирање.

„Треба да стои, но бидејќи е сабота, веќе доцниме со месо, освен ако немаме правосмукалки што ги имаме се повеќе во домашни верзии. Тие ни помагаат малку да го забрзаме тоа што ги ставаме во вакуум кесичка со зачини, сенф, малку квалитетно маслиново масло, а кога правиме дивеч или слично, потребно е многу време, некои 24 часа, освен ако немаме, пак ќе кажам, вакуум машина која обично е секогаш во кујната, сега е прифатлива“.

Готвачот исто така истакна дека треба да внимавате на честите грешки при подготовката на белото месо, а објасни и кои зачини со кое месо најдобро одговараат.

„Белото месо како пилешко, батак, стек или риба, треба да внимаваме да не претераме со зачините бидејќи нема да го почувствуваме вкусот на месото туку само аромата на зачините, тоа генерално знае да биде проблем дома. Дижон сенф или некој друг сенф. Што се однесува до пилешкото или мисиркиното, тоа се некои сорти на цитрус, кора од портокал, лимон, малку морска сол и малку маслиново масло, не претерувајте бидејќи самото пилешко е благо а зачините стојат околу еден час.

Кога е црвено месо, тогаш е малку проблем бидејќи е потребно повеќе време, особено кога е дивеч. Она што секогаш го препорачувам при правењето дивеч, како што секој работи во црвено или бело вино, она што го научив од менторот, дека виното кога е свежо може да ги затегне мускулните влакна и да не биде многу убаво и јадење месо, затоа секогаш препорачуваме виното нежно да се зготви во тава околу дваесет минути, да се лади и потоа да се третира со кора од портокал, малку корен зеленчук, како моркови, пашканат…“

Најчесто за Први мај се печат ќебапи на скара, а совети и за тоа има готвачот Штрбац.

„Што се однесува до ќебапите, потребно е да се посолат на парчиња ден-два порано, а има мајсторски техники, некои користат помало мелено месо, некои поголеми. Моја препорака е да купите готови ќебапи бидејќи сите гледаме некои рецепти на Интернет, односот месо и маснотии 60-40, 1,5 отсто сол, малку бибер, се е во ред, но ако не се придржувате до процедура која не е многу едноставна дома… Ако купам месо од ќебапи, јас сакам да купам и обликувам ден порано бидејќи месото дополнително се хидрира, добива волумен и добива малку воздух, толку се сочни“.

Штрбац советува и да внесете доволно јаглен или дрва на скара, за да не останете без месо на крајот од подготовката.

„Секогаш препорачувам малку ќумур во резерва, во случај на тивок оган да се додаде, бидејќи ако не е максимум, постои можност месото да биде сварено, не убаво печено или суво, како пилешко, бело. Вешалица, пушена  бара силен оган, едната страна, другата и толку. Подоцна бара солење, сол, бибер и масло за да се зачува таа сочност, но ако се затвори убаво на почетокот остануваат протеините и соковите внатре и останува сочна “, заклучи тој.

извор: Mondo.rs