Авокадото е богато со влакна и содржи приближно 13 g повеќе овошје. Конзумирањето храна со природни влакна може да спречи опстипација, да го одржува здравјето на дигестивниот тракт и да го намали ризикот од рак на дебелото црево.
1. Авокадото е суперхрана за срцето и е богато со хранливи материи
Храна богата со хранливи материи е онаа која обезбедува значителни количини на витамини, минерали и други хранливи материи со релативно малку калории. Една третина од средното авокадо (50 g) има 80 калории и содржи речиси 20 витамини и минерали, што го прави одличен избор на храна богата со хранливи материи.
Авокадото е извор на витамините Ц, Е, К и Б6, како и рибофлавин, ниацин, фолати, пантотенска киселина, магнезиум и калиум. Содржи и лутеин, бета каротен и омега-3 масни киселини. Конзумирањето масти го забавува разградувањето на јаглехидратите, што помага да се одржи стабилно ниво на шеќер во крвта.
2. Содржи добри масти
Авокадото е речиси единственото овошје кое содржи мононезаситени масти кои се здрави за срцето – добри масти!
Приближно половина авокадо, или 100 грама (гр), содржи:
*160 калории
*14,7 g масти
*8,5 g јаглени хидрати
*6,7 g влакна
*помалку од 1 g шеќер
Мастите се неопходни за секоја клетка во телото. Конзумирањето здрави масти го поддржува здравјето на кожата, ја подобрува апсорпцијата на витамини растворливи во масти, минерали и други хранливи материи, па дури и влијае на добриот имунитет.
3. Без натриум, шеќер и холестерол
Авокадото природно нема натриум, шеќер и холестерол.
4. Уникатно овошје
Авокадото може да дејствува како „засилувач на хранливи материи“ помагајќи да се зголеми апсорпцијата на хранливи материи растворливи во масти како што се витамините А, Д, К и Е.
5. Здраво за трудници, бебиња и деца
Фолната киселина е важна за здрава бременост. Соодветниот внес го намалува ризикот од спонтан абортус и абнормалности на невралната туба. Се препорачува консумирање на најмалку 600 микрограми (mcg) фолати дневно за време на бременоста. Едно авокадо може да содржи и до 160 mcg. Авокадото содржи и масни киселини кои се составен дел од здравата исхрана и развојот на фетусот. Кремастата конзистентност на авокадото го прави една од првите свежи намирници во кои може да ужива бебе.
6. Здраво срце
Секои 100 g авокадо содржи 76 милиграми природен растителен стерол наречен бета ситостерол. Редовното консумирање на бета ситостерол и други растителни стероли може да помогне во одржување на здрави нивоа на холестерол, кои се важни за здравјето на срцето.
7. Одлично за видот
Авокадото содржи лутеин и зеаксантин, две фитохемикалии присутни во очното ткиво. Тие обезбедуваат антиоксидантна заштита за намалување на оштетувањето, вклучително и УВ светлина.
Мононезаситените масни киселини во авокадото, исто така, ја поддржуваат апсорпцијата на други корисни антиоксиданси растворливи во масти, како што е бета каротин. Како резултат на тоа, додавањето на авокадо во исхраната може да помогне да се намали ризикот од развој на макуларна дегенерација поврзана со возраста.
8. Може да помогне во спречување на остеопороза
Половина од авокадото обезбедуваат приближно 18 проценти од дневната вредност на витамин К. Оваа хранлива материја често се занемарува, но е неопходна за здравјето на коските. Добивањето доволно витамин К може да го поддржи здравјето на коските со зголемување на апсорпцијата на калциум и намалување на излачувањето на калциум во урината.
9. Подобрување на варењето
Авокадото е богато со растителни влакна и содржи приближно 6-7 g на половина овошје. Medical News Today пишува дека консумирањето храна со природни влакна може да спречи опстипација, да го одржува здравјето на дигестивниот тракт и да го намали ризикот од рак на дебелото црево.
10. Природна детоксикација
Соодветните влакна промовираат редовно празнење на цревата, што е клучно за излачување на токсините преку жолчката и столицата. Истражувањата покажаа дека диеталните влакна, исто така, промовираат добро здравје на цревата и микробна разновидност. Ова му помага на телото да одржува здрава рамнотежа на бактерии. Ова може да го намали воспалението и да го влоши дигестивниот тракт.
Рецепти со авокадо:
*Пире од авокадо и банана
Состојки:
1 авокадо
1 банана
Подготовка:
Авокадото пресечете го на половина, извадете ја семката и со лажица извадете го мекиот месест дел од авокадото од кората. Исцедете го со вилушка. Додадете ја исечената банана, изгмечете ја и измешајте во пире.
*Гвакамоле намаз
Состојки:
1 зрело авокадо
чешне лук
прстофат сол и бибер
Сок од лимон
маслиново масло
магдонос, босилек
шери домати
Подготовка:
Измијте ги и преполовете ги шери доматите, па зачинете ги – посолете, маслиново масло и исечканиот свеж босилек. Печете ги доматите во рерна на 180 степени, околу 15 до 20 минути. Во меѓувреме излупете го авокадото, измешајте го со сечканиот лук и магдонос и зачинете со сол и бибер, една лажичка маслиново масло и сок од половина лимон. Изблендирајте го авокадото во паста. Послужете со тост леб или тост намачкајќи ги со намаз од авокадо и украсете со печени домати.
*Ледено кафе со авокадо
Состојки:
половина зрело авокадо, излупено и излупено
половина чаша полномасно кокосово млеко
1/4 лажичка екстракт од ванила
1 до 2 капки течна стевиа
1 шолја многу сварено кафе, разладено
сервирање мраз
Подготовка:
Во блендер измешајте ги авокадото, млекото, ванилата, стевиата и кафето додека не добиете изедначена смеса. Наполнете една или две шолји со мраз и прелијте ја со смесата од кафето. Напијте се и уживајте!
Забелешка: Слободно користете го вашиот омилен засладувач овде, без разлика дали тоа е јаворов сируп, кокос или обичен шеќер ако немате друг, пишува Mind Body Green.
*Авокадо полнети со јајца и сланина
Состојки:
2 авокадо
4 јајца
1 пиперка
домати
1 мал кромид
малку сланина
рендано сирење, сол, бибер
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Во плехот за печење додадете мрсна хартија. Исечете го авокадото на половина и извадете една лажица до две од авокадото, за да направите малку поголема дупка за јајцата. Ставете ги половините од авокадо на плех и обидете се да ги исцедите заедно за да не се вртат. На секоја половина внимателно додајте го јајцето. Исечкајте ги пиперките, доматите, кромидот и сланината на ситни коцки. Измешајте и посипете со авокадо по желба. Печете од 13 до 18 минути, во зависност од тоа колку јајца треба да се пржат.
*Пролетна салата
Состојки:
мала главица зелена салата
1 средно манго, излупено и исечено на парчиња
1 среден домат, исечен на парчиња
20 гр тенко сецкан црвен кромид
пар сечкани листови коријандер
30 мл маслиново масло
15 мл бел вински оцет
15 мл сок од лимон
1 чешне лук, мелено
прстофат сол
прстофат мелен црн пипер
1 средно авокадо, излупено и исечено на парчиња
Подготовка:
Во средна чинија измешајте ги мангото, доматот и црвениот кромид. За преливот во теглата со капак измешајте ги коријандерот, маслиновото масло, оцетот, сокот од лимон, лукот, солта и биберот. Покријте и добро протресете. Со преливот прелијте ги мангото, доматите и кромидот. Покријте и ставете да се излади во фрижидер. Исечкајте ја и измијте ја зелената салата. Измешајте зелена салата и исечкано авокадо непосредно пред сервирање, пишува Better Homes and Gardens.
Преземено од: https://www.24sata.hr/
Фотографија: https://unsplash.com/