3 витамини кои му се најпотребни на организмот во пролет – ММС
ММС

Објавено на: 03/9/22 9:12 AM

3 витамини кои му се најпотребни на организмот во пролет

Иако не би се рекло по студеното време од последните денови, пролетта чука на врата, а по долгата зима и силните оброци, на нашето тело му се потребни хранливи материи кои ќе го нахранат телото и ќе му обезбедат правилно функционирање.

Кои витамини се најважни за внесување на пролет и во која храна се наоѓаат?

Витамин Ц
Неопходен е за имунитет, крвните садови, одржување на младоста и еластичноста на кожата. Во текот на зимата и раната пролет, тоа обично не е доволно во исхраната, бидејќи сè уште нема сезонски свеж зеленчук и овошје. А во цитрусот нема доволно, бидејќи увезеното овошје обично се бере кога се уште не е доволно зрело, па содржи малку „аскорбинска киселина“. Покрај тоа, тие го губат витаминот Ц за време на складирањето и транспортот. Затоа, најдобри извори на овој витамин се киселата зелка и замрзнатите бобинки. За да се задоволат дневните потреби за витамин Ц, доволно е да јадете 150-200 гр кисела зелка секој ден. Оваа храна содржи и пребиотски компоненти – диетални влакна, млечна киселина, сето тоа создава поволна средина во цревата и помага во зајакнувањето на имунолошкиот систем. Замрзнатите бобинки се одличен извор на витамин Ц. На пример, црвени и црни рибизли. Ако се одмрзнат правилно, загубата на витамин Ц ќе биде минимална. Во 100 гр свежи црни рибизли има три дневни дози неопходен витамин Ц, а кај одмрзнатите ќе остане барем една.

Како да складирате витамини?
Откако ќе ги извадите бобинките од замрзнувачот, треба да ги ставите во фрижидер постепено да се одмрзнуваат. Или оставете на собна температура на масата. После тоа, можете да додадете свежо сирење, јогурт и да ги јадете како десерт. Освен со витамини, бобинките се богати и со антиоксиданси кои ги штитат клетките од предвремено стареење и слободните радикали.

Витамин А
По зимата, на телото навистина му се потребни витамини растворливи во масти, особено витамин А. Помага во одржување на состојбата на кожата и имунитетот. Прекурсори (соединение кое учествува во хемиска реакција која произведува друго соединение) на витаминот А – каротеноиди, ги има во изобилство во морковите, тиквите и пиперките.

Б витамини
Тие ќе помогнат да се смират нервите, да се обнови кожата и да се стимулираат менталните активности. Повеќето витамини од групата Б се наоѓаат во говедскиот црн дроб. Оваа храна е всушност витаминска бомба, бидејќи содржината на некои витамини од групата Б во неа достигнува 100 отсто од препорачаната дневна доза.

Преземено од: https://mondo.rs/