Вкусни, новогодишни медењаци со совршена кралска шеќерна глазура – ММС
ММС

Објавено на: 01/2/22 4:50 PM

Вкусни, новогодишни медењаци со совршена кралска шеќерна глазура

Ако имате на ум да пдоготвите слатки задоволство за вашите најмили за време на новогодишната еуфорија, тогаш овој рецепт е совршен за вкусни, новогодишни медењаци со цимет.

Состојки: 165 гр мед, 60 гр шеќер во прав, 250 гр маргарин или путер, 1 јајце, 1 прашок за пециво, околу 550 гр брашно, по желба малку цимет.

Кралска глазура: 1 белка и 230-250 гр шеќер.

Подготовка: Во медот додадете шеќер и промешајте да се раствори шеќерот, потоа додадете омекнат маргарин и повторно измешајте, не мора целосно да се соедини, само да нема големи грутки, потоа додадете јајце и повторно измешајте, па половина од мерката брашно, цимет и повторно измешајте, па прашокот за печиво и речиси целата количина брашно од 550 гр.

Сега ќе биде потврдо, нема да може да матите, но сепак ќе е меко, лепливо, па додадете малку брашно и замесете.

Кога ќе се замеси, треба да биде меко и речиси лепливо, најдобро е да завршите со мешањето на смесата. Завиткајте во фолија и ставете го во фрижидер најмалку еден час.

Работната површина посипете ја со брашно и расукајте со сукало, а потоа со калапчињата извадете ги фигурите. Печете на 180 степени додека рабовите не почнат да поцрвенуваат, треба да останат светли. Печете околу 8 до 10 минути, во зависност од рерната.

Кралска глазура: Белките се матат со вилушка и се додаваат 200 гр шеќер, треба да биде погуста од јогуртот и потоа се додава бојата што ја сакаме. Доколку сакате повеќе бои, поделете ја смесата во неколку чинии и додадете ги боите и изматете. Доколку боите се течни, кога ќе изматите додадете во смесата една лажица шеќер во прав. Истурете во вреќа за врзување и исечете ги врвовите од околу 2 мм. Тогаш сè е вашата имагинација!

Совет: Кога сакате да го обоите целиот медењак, најпрво направете ги рабовите, полека и внимателно, а потоа размачкајте ја смесата со чепкалка за заби или нешто слично. Измешајте ја смесата лево кон десно за да се изедначи масата, па ставете го во фрижидер да се стегне и потоа обојте со друга боја одозгора, за да не ви се стопат боите една во друга.

Преземено од: https://stil.kurir.rs/
Фото: SHUTTERSTOCK