Речиси половина од светската популација е подложна на лоша исхрана, што е штетно за здравјето, но има и негативни последици за планетата на која живееме, се вели во годишниот извештај, насловен „Глобален извештај за исхрана“ (GNR), објавен според податоците. собрани од организациите ОН, ФАО, СЗО и УНИЦЕФ.
Според GNR, 48 проценти од луѓето во светот моментално консумираат премногу или премалку храна.
Доколку продолжи сегашниот тренд, светот нема да успее да исполни осум од деветте цели за храна на СЗО до 2025 година. Ова се однесува на намалувањето на бројот на деца со недоволна тежина според висината, заостанувањето на децата во развој ( деца кои се премали за нивната возраст), како и на намалувањето на бројот на дебели возрасни.
45 милиони деца се со недоволна тежина, а 40 милиони се со прекумерна тежина
Во извештајот се вели дека речиси 150 милиони деца ширум светот, на возраст под пет години, заостануваат во физичкиот развој, над 45 милиони се со недоволна тежина за нивната возраст, а во исто време речиси 40 милиони од нив ширум светот страдаат од прекумерна тежина.
Извештајот, исто така, открива дека повеќе од 40 отсто од мажите и жените во светот се дебели или со прекумерна тежина, што е околу 2,2 милијарди луѓе.
„Бројот на смртни случаи поради неухранетост, кој можеше да се избегне или спречи, се зголеми за 15 отсто од 2020 година“ и денес претставува „една четвртина од сите смртни случаи на возрасни во светот“, вели за ГНР Рената Мича, претседателката на независни експерти. „Глобалните резултати што ги добивме сугерираат дека исхраната на населението не е подобрена во последните десет години и денес претставува голема закана за здравјето на луѓето и на зачувувањето на планетата на која живееме“, додаде таа.
Луѓето не консумираат доволно овошје и зеленчук
Според извештајот, луѓето не ги консумираат препорачаните количини на храна која е добра за здравјето, како овошје и зеленчук. Не е изненадувачки што земјите со ниски приходи бележат најмала потрошувачка на оваа храна. Во исто време, жителите на земјите со повисоки приходи консумираат најмногу храна која има штетно влијание врз здравјето, а тоа се премногу црвено месо, млечни производи и засладени и газирани пијалоци. Овие земји имаат најголем број на луѓе со прекумерна тежина. GNR, исто така, пресмета дека глобалната побарувачка за храна во 2018 година произведе околу 35 проценти од емисиите на стакленички гасови.
„Храната од животинско потекло генерално има поголем еколошки ефект по производ отколку храната од растително потекло“, се вели во извештајот. Конечно, се наведува дека пандемијата Ковид-19 не само што значително ги наруши системите за храна и здравје на глобално ниво, туку турна дополнителни 155 милиони луѓе во екстремна сиромаштија.
Извор: Indeks.hr