Понекогаш е навистина тешко да се одолее на топло тесто, па ако сте еден од тие луѓе, овој рецепт ќе биде идеален за вас. Овие колачи се подготвуваат брзо и се повкусни од оние кои се наоѓаат во повеќето пекари.
Тие се специфични по тоа што се направени од само три состојки и ќе се разградат како оние од лиснато тесто.
Трикот е во тоа што ова тесто не бара виткање или чекање да се излади, како што е случајот со лиснатото тесто, туку ќе се расплетува како да сте вложиле часови и часови време и многу труд во него.
Веројатно веќе имате се што ви треба за нив во кујната.
Состојки:
300 гр сирење + 100 гр за рендање (по избор)
250 гр маргарин
350 гр брашно
Подготовка:
Соединете ги сирењето и маргаринот на собна температура, потоа додадете го брашното и месете додека тестото не се збие. Оставете го во фрижидер 30 минути.
Расукајте го ладното тесто со сукало на набрашнета површина, а потоа извадете ги колачите со калап или чаша. Ставете ги во плех обложен со хартија за печење, а врз секое изрендајте уште малку сирење.
Печете ги во загреана рерна на 200 степени, околу 20 минути или додека не поруменат.
Послужете ги додека се топли, но вкусни се и кога се јадат ладни.
Извор: Телеграф.рс