Здравствените придобивки од овесните снегулки се огромни, и многумина не ги користат во нивната исхрана, иако можете да ги купите скоро на секое работно место во исхраната, и што е уште поважно – тие се екстремно достапни.
Овесната каша не е само вкусен и лесен оброк, туку содржи и голем број на хранливи материи што ги нема во друга храна за подготовка на појадок.
Тие дејствуваат како пробиотик кој помага да се одржи рамнотежата на цревните микробиоми. Го подобруваат варењето, го зајакнуваат имунитетот и спречуваат воспаление. Тие се исто така извор на влакна, што е клучен дел од секоја здрава исхрана. Влакната го контролираат нивото на шеќер во крвта, ве прават сити и го намалуваат холестеролот.
Овесната каша содржи два вида влакна: растворливи и нерастворливи. Двата вида се подеднакво важни за здравјето. Растворливите влакна се раствораат во вода и ја контролираат гликозата. Нерастворливите влакна помагаат храната што ја јадете непречено да се движи низ телото.
Ова е доволно здраво самостојно, но друга предност е што лесно можете да додадете други здрави состојки. Додадете овошје, ореви, семиња или малку протеини и здрави масти како путер од орев, јогурт или дури и јајца.
Рецепт: Загрејте четири лажици овесна каша и околу 3 dcl вода на рингла, а кога смесата ќе зоврие, добро промешајте и оставете да отстои 5 минути, така што снегулките ќе набабрат. По желба, во овесната каша можете да додадете: млеко, јогурт, кисело млеко, кефир, ореви, сушено и свежо овошје, мед, зачини (цимет, анасон, ѓумбир, морско оревче). Ако сакате солени јадења, додадете сирење и малку сол.
Преземено од: https://www.kurir.rs/