Поради добриот вкус, добрата комбинација со друга храна и нискиот процент на маснотии, пилешкото е еден од најчестите оброци во многу домови. Содржи витамин Д и калциум и е богат со протеини, а содржи и холин, хранлива состојка која игра улога во меморијата и другите функции на мозокот, пишува „Лепа & среќна“.
Сепак, лекарите предупредуваат дека не сите делови од пилешко се добри за употреба. Значи, ако со задоволство ги конзумирате овие делови од пилешко, време е да размислите.
Кардиолозите и нутриционистите веќе долго време зборуваат за штетните ефекти на пилешката кожа и масните делови, и тврдат дека таа речиси целосно се состои од маснотии. Верувањето дека кожата на нозете, бутовите и пилешките гради е одличен извор на колагенски влакна е вкоренето кај луѓето. Всушност, ова е далеку од вистината. Овој дел не го храни телото со колаген, но лесно може да ја оштетите фигурата. Покрај тоа, голем број бактерии се присутни на кожата на пилешкото.
Црниот дроб е втор на листата на пилешки делови што не се препорачуваат за консумирање. Иако е богат со витамин Б12, содржи и многу маснотии, кои ни се закануваат со холестерол.
Пилешката глава содржи многу штетни материи што пилето ги проголтува. Затоа тие се штетни со редовно консумирање.
Извор: Стил.курир.рс