Зимските подготовки се во полн ек, а повеќето домаќинки традиционално избираат да направат домашен ајвар.
Иако оваа работа чини и време и пари, нема ништо поубаво отколку кога членовите на семејството отвораат тегла домашен ајвар и уживаат во уникатниот вкус на печени пиперки пржени со лук, масло и оцет.
Но, кога треба да се подготви ајвар, малкумина се оние кои прво ќе и помогнат на домаќинката со печење пиперки, а особено кога печените пиперки треба да се излупат. Отстранувањето на лушпата од пиперките може да биде здодевно и заморно, особено кога пиперките се со послаб квалитет и помалку месести.
За да не ви се случи ова, применете докажан трик за лесно и брзо чистење на пиперките откако ќе ги испечете на рингла.
Ставете голема шерпа или вангла веднаш до шпоретот и подгответе гипиперките. Додека печете пиперки, спуштете ги во вреќа и спуштете ја вреќата во шерпа или вангла. Кога ќе ја наполните вреќата со пиперки, врзете ја и оставете ја да отстои најмалку половина час, а идеално два часа.
Дополнително, можете да ставите голем капак над шерпата или ванглата, така што пиперките во вреќата и садот од пареата подобро ќе се лупат.
Одврзете ги вреќите пиперки и повлечете ја печената кожа од зеленчукот во неколку потези. Лесно и едноставно ќе ги излупите пиперките, така што подготовката на ајварот и другите зимски пиперки нема да ви биде тешка.
Ако немате намера веднаш да ги излупите пиперките, можете да почекате да се изладат и да ги ставите во замрзнувач. Кога ќе ги извадите од замрзнувачот во текот на есента или зимата, лесно ќе ја отстраните нивната затемнета кожа и ќе можете да направите салата од нив или да ги мелете и да направите ајвар, пинчур, лутеница.
Преземено од: https://www.telegraf.rs/