Нема повкусно и поедноставно јадење од рижото. Кога не ви се готви, запомнете дека со две раце ориз и што и да најдете во фрижидер за половина час, можете да направите мала гозба.
Состојки:
листови од свеж босилек
4 чешниња лук
Една рака ореви или други јаткасти плодови
главица кромид
2 лажици маслиново масло
1 лажица рендан пармезан
1 лажица масло
100 гр.путер
една ипол чаша ориз
една ипол чаша бело вино
700 мл супа
Подготовка:
Во блендер ставете босилек, лук, ореви, рендан пармезан и лажица масло, а потоа изблендирајте за да добиете кремаста смеса. На мешавина од путер и маслиново масло, пропржете ситно сецкан кромид, додадете ориз и мешајте. Додадете вино и мешајте додека оризот не ја впие течноста. Постепено додавајте супа и повремено мешајте го рижото околу 20 минути. Намалете ја топлината, додадете ја смесата со босилек, па промешајте уште две минути и тргнете ја од оган. Ако рижото е суво, додадете малку повеќе супа пред сервирање и добро измешајте.
Извор: Recepti.zena.blic.rs