Жените што конзумираат пет и повќе порции јогурт неделно имаат 20 проценти помал ризик за добивање висок крвен притисок за разлика од жените кои не го претпочитаат овој кремаст оброк – покажува новата студија финансирана од National Dairy Councila.
„Верувам дека ова е најголемо истражување за проценка на конкретното влијание на јогуртот врз крвниот притисок“, изјави авторот на студијата, Џастин Буендиа.
Веќе е познато дека млечните производи како што се немасното млеко и сирење го намалуваат ризикот од покачен крвен притисок, но ова е прво големо истражување што е фокусирано само на тоа како делува јогуртот. Имено, позитивната врска помеѓу дневниот оброк со млеко или сирење и помалиот ризик од високиот крвен притисок не е толку јака како влијанието на самиот јогурт.
Значи, време е да земете јогурт. Може да додадете ореви или пак некое овошје со што позитивното влијание ќе биде уште поизразено особено кај жените што сакаат да балансираат со многу овошје, зеленчук, ореви и мешунки – советуваат познавачите.
Извор: krenizdravo.hr