Печена тиква мирисот на есента – ММС
ММС

Објавено на: 11/1/20 7:26 PM

Печена тиква мирисот на есента

Многу луѓе овие денови ќе ја трансформираат тиквата во мало уметничко дело, ќе стават свеќа во неа и ќе ја искористат како украс. Но, штета е да не се користи кралицата на есента и како вкусно јадење на чинија, еден од наједноставните начини да се подготви тиква се пече во рерна.

Нема многу мудрост во печење тиква, тоа е наједноставниот рецепт за кој ви треба само малку време.

Ако сакате, можете да го одредите вкусот на печена тиква, која обично се подготвува во слатка или солена верзија, чиј вкус го одредуваат, се разбира, зачините. Ѓумбирот, лукот, лутите пиперки добро се вклопуваат во сладок вкус на тиква, додека идеални партнери во слатката варијанта се цимет, јаворов сируп, ванила и рум.

Состојки:

– половина тиква

– маслиново масло

– зачини по желба во зависност од тоа дали сакате слатка или солена варијанта

Подготовка:

  1. Исечете ја тиквата на половина и извадете го семето за да добиете само чист месен дел. Однадвор, исечете мали резови со нож на растојание од два и пол сантиметри и покрај пресекот исечете парче по парче. Еднаква дебелина е важно да се пече секое парче тиква рамномерно.
  2. Ставете ги парчињата на намастен плех за печење, покријте ги со маслиново масло и добро измешајте. Ставете ги зачините што сте ги избрале на секое парче. За солената варијанта, можете да подготвите мешавина од лук, малку ѓумбир, слатка пиперка и сол, што е доволно само да посипете од надворешната страна на исечена и подмачкана тиква.
  3. Подготвената тиква печете ја во рерна на 180 ° C околу 45 минути, послужете ја топла.

    Преземено од: https://zadovoljna.dnevnik.hr/