Тиквата секако е една од најпопуларните есенски намирници, а бидејќи содржи дури 90 проценти вода, и е богата со хранливи материи, влакна и минерали, таа е идеална храна за сите оние кои се грижат за својата фигура.
Оваа неправедно запоставена храна е исклучително богата со хранливи материи: односот на микроелементи е толку сложен што му одговара на нашето тело како цела храна.
Содржи калциум, калиум, фосфор, магнезиум, селен, цинк, железо, манган, бета каротен, дел од комплексот на витамин Б и витамин Е (особено во семето), а бидејќи е лесно сварлив, може да го консумираат лица со отежнато варење на храната.
Исто така се нарекува „чувар“ на простатата поради содржината на селен и цинк, па затоа се препорачува за мажи. Ја стимулира работата на тироидната жлезда и панкреасот, го зајакнува имунитетот, учествува во детоксикација на организмот, а особено штетен ЛДЛ холестерол. Има корисен и смирувачки ефект врз нервниот систем.
Бојата на месото и кората од тиква сугерира дека станува збор за зеленчук исклучително богат со бета-каротен. Тоа е антиоксиданс кој го штити организмот од ефектите на слободните радикали, го зачувува здравјето на очите и го зајакнува имунитетот.
Оваа храна содржи многу диетални влакна: пектинот и целулозата го подобруваат варењето и ги смируваат стомачните проблеми, затоа поголема потрошувачка на оваа храна се препорачува за луѓе кои страдаат од запек и воспаление на дебелото црево.
Семето, кое содржи 45 проценти маснотии и 25% протеин, се смета за одличен извор на растителни протеини. Сушени или лесно пржени, може да се консумираат и како многу здрава и вкусна закуска.
Од тиква можете да подготвите многу јадења од каша за најмлади до вкусни супи, колачи, џемови, штрудли …
Зошто да не пробате вкусна супа од тиква која не е тешко да се подготви. Еве како да се подготви:
Состојки:
2 црвен кромид
80 грама тиква
½ млеко
50 гр путер
2 дл крем
Зачини: сол, бибер, морско оревче
Подготовка: Ставете го црвен кромид на путер и додадете ја тиквата на коцки. Мешајте десетина минути додека не омекне тиквата, а потоа постепено покријте со 2-3 дл вода и додадете бибер, сол и морско оревче. Кога ќе зоврие, добро измешајте ја супата, вратете се на оган и додадете го млекото, а кога повторно ќе зоврие, додадете го кремот и варете уште две минути. На крај додадете го сечканиот магдонос.
Преземено од: https://www.tportal.hr/