Под зимница мислиме на сè што останува за зимата, почнувајќи од грашок и лисја од грозје, сè до кисела зелка – зеленчук, компоти, џемови, слатки, сирупи, суво овошје, домати, кисела зелка, тиквички или сè што се користи за јадење во едно домаќинство.
Зимската продавница што останува во тегли се чува во оставата или кујна каде има воздух и светлина. Тоа се: слатки, компоти, мармалади, џемови, зеленчук на пареа, печени пиперки, краставици во вода или оцет, сокови од разни плодови и многу повеќе.
Сувото овошје се става во платнени вреќи и се чува на суво место.
Чувајте компири во дрвена кутија, како и буриња со зелка и тегли со кисели краставички во подрум.
КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ
Подгответе 1 килограм краставици (помали, најдобро корнишони) и еден литар вода, 40 грама сол, две и пол лажици оцет, неколку зрна бибер, лисја од вишна или винова лоза.
Одделете ги здравите и свежите краставици по големина, прелијте ги со вода и оставете ги да стојат некое време, за да може полесно да се отстрани нечистотијата. Потоа измијте ги во чиста вода, по можност со четка. Исечете им ги стебленцата. Истурете ги краставиците со топла вода и оставете ги да се оладат, па ставете ги во тегли: ставете ги зачините и листовите од лоза на средина.
Растворот правете го посебно: измерете вода, додадете сол, шеќер, бибер и оцет, па зовријте. Загрејте ги теглите, а потоа истурете го врелиот раствор. Истиснете го воздухот со што ќе ја навалите теглата и притискјте со флексибилен нож поврзан со двоен целофан.
Ставете крпа или дрвена подлога на дното од тенџерето или шерпата, наредете ги теглите, истурете топла вода и загрејте ја.
Кога водата почнува да „шушка“, достигнала температура од 80 степени. На оваа температура оставете ги краставици околу 25 минути, а потоа извадете ги. Кога ќе се изладат, чувајте ги на ладно и суво место.
Краставиците пред да се стават во тегла може неколку пати да се избоцкаат со чепкалка за заби за подобро да се апсорбира растворот.
ВАРЕН ДОМАТ
За готвење мора да бидат избрани целосно зрели плодови. Од расипано и незрело овошје, сокот може лесно да се расипе.
Доматот прво мора да се измие добро, а потоа зелените делови да се отстранат и да се исечат на парчиња. Вака подготвениот домат ставете го во поголема чинија и добро изгмечете го да се ослободи сокот, па ставете го на шпорет и варете. Доволно е да се готви од 15 до 20 минути, само колку да се соголи лушпата.
Тогаш доматите се пасираат. Откако ќе ги исцедите, повторно ставете ги во шерпа и варете. Времето за готвење е различно, во зависност од количината на домати, а исто така и од густината што сакате да ја достигнете, па се движи од половина до еден час.
Обично, сокот се вари за да биде малку потенок, така што по истурање во шишиња и ладење над дебелиот дел, се одделува еден слој течност.
Во исто време додека се готват доматите, се подготвуваат шишиња (шишиња). Тие мора да бидат потполно исти, измиени и варени во вода или измиени и ставени во рерна на температура од 120 степени.
Шишињата не смеат да се прегреваат при истурање на сокот, затоа што тогаш има разлика во температурата на шишето и сокот, што може да доведе до пукање на шишињата. Истурете го варениот домат во шишињата со чиста лажица, затворете го со гумени капачиња (како овошен сок) или, со целофан кој е малку навлажнет, залепете го добро на вратот на шишето и прицврстете го со гума.
Ставете ги шишињата на суво место и покријте ги со малку подебел капак за да ја задржите топлината што е можно подолго, што исто така го стерилизира сокот. Шишињата целосно ладни и оставете ги на суво место.
Домати може да се подготват и на таков начин што, после миење и чистење, веднаш се пасираат, а потоа се готват. На овој начин, бојата на доматите и витамините се подобро зачувани. Вообичаеното додавање на салицилна киселина е непотребно и штетно. Ако сè е чисто и ако се следат упатствата, доматот ќе биде добро зачуван.
КИСЕЛА ЗЕЛКА
Прво треба да се подготват бурињата. Бурето испарете го со топла вода, покријте го и оставете го преку ноќ. Следниот ден, истријте ја го чиста четка, и наместете ја славината за да може да се смести поголемо тенџере под него. Ставете го бурето на местото каде сакате да стои и подигнете го од земјата на три камења или цигли. Зелка треба да биде цврста, а главите со средна големина. Исчистете ја зелката од надворешните лисја, измијте ја во ладна вода, па ставете ја во буре по ред.
Ставете 5-6 килограми сол во една грутка во средината на бурето. Истурете ладна вода над измиените глави. Нарачајте табла и крст направен од цврсто дрво од столар, чија големина ќе се земе точно според мерката на бурето. Во наполнето буре, спуштете ги штиците прво над зелката, а потоа и крстот.
Над крстот ставете посебен вид бел камен, кој прво треба да се испари и да се трие со четка. При избор на камен, проверете дали е цврст. Колку е поголем каменот, толку подобро за зелката. Преточувајте ја зелката двапати неделно во текот на првите неколку недели, што значи: ставете тенџере под чешмата, подигнете ја табла и каменот, исцедете ја водата од зелката и вратете ја таа вода назад во бурето.
Истурање се прави со цел саламурата да не стане тешка. Вака подготвената зелка може да трае до мај. Чувајте ја површината на бурето чиста.
ЏЕМ ОД МЕШАНО ОВОШЈЕ
За џемот подгответе 2 килограми црвено грозје, 2 килограми зрели сливи, 2 килограми јаболка и 2 килограми зрели домати. Исчистете го овошјето, измијте го добро и варете го секој одделно за да може лесно да се измеси. На оваа количина овошје и домати ставете 2 килограми шеќер, што значи 8 килограми од сè.
На шеќерот, истурете 2-3 чаши вода, варете го сирупот што е можно да биде погуст, а потоа додадете ја целата маса во сирупот додадете една голема лажица ванилен шеќер. Гответе го џемот, мешајќи додека не се згусне. Истурете го џемот во топли тегли и ставете го во млака рерна за да џемот формира тенка кора на површината.
Теглата потоа се мие, врзува и се остава на ладно место. Џемот има многу добар вкус и особено се препорачува за деца.
ПЕЧЕНИ ПИПЕРКИ СО ЛУК
Месестите бабури, кои се земаат специјално за печење, се мијат и се печат или на масло рамномерно да се испечат, но никогаш да загорат пиперките. Изладете ги малку, излупете ги, а може да се ставатаат и со лушпа.
Измешајте вински оцет со масло, сол и мелен лук и натопете ја секоја пиперка, па наредете ја во помали тегли, воопшто не притискајте на пиперките и оставете ја теглата празна за два прста.
Потоа истурете ја мешавината со оцет, масло и лук во која ги потопивте пиперките.
Покријте ја теглата со целофан или пергамент хартија и оставете ја на ладно место. Вака подготвените пиперки се многу вкусни и траат долго.
Ако не сакате лук, не мора да го ставате.
Преземено од: https://www.telegraf.rs/