Повеќето луѓе го сакаат вкусот на лешникот, но дали сте знаеле дека овој јаткаст плод има големо лековито дејство.
Лешниците со векови се користат во народната медицина, а покрај плодот, се користи и кората, лисјата и цветните ресни.
Лешниците припаѓаат во цврсто овошје, заедно со оревите, бадемите, ф’стаците, костените, индиските ореви. Оваа група на храна е богата со масни киселини омега 3 и омега 6 и токму затоа тие честопати се нарекуваат прочистувачи на крв и чувари на срцето.
Овошјето содржи 61% маснотии, а тие главно се незаситени масни киселини, олеин и линолеик. Содржината на јаглени хидрати е 17%, а околу 15% се протеини.
Јадрото содржи и витамин Ц, витамин А, тиамин (витамин Б1), рибоавин (витамин Б2), ниацин (витамин Б3), пантотенска киселина (витамин Б5), витамини Е и К, витамин Б6, холин (витамин Б8), бетаин, фолна киселина (витамин Б9). Од минералите, тој содржи калциум, магнезиум, фосфор, железо, бакар, манган, селен и цинк. 100 гр лешници имаат 628 kcal (2629 kJ) и 10 g диетални влакна.
Нутриционистите сугерираат да биде вклучен во диетата, заради многуте корисни ефекти врз здравјето. 150 g неделно е здрава замена за солени закуски, кои се еден од главните виновници за дебелината. Истражувањата покажуваат дека конзумирањето лешници (околу 30 g на ден) не влијае на зголемување на телесната тежина, и има многу позитивни ефекти (штити кожата и забите, влијае на растот на косата и виталноста, го зајакнува имунитетот, го спречува депресијата).
Витамини, минерали и масла со кои се богати лешниците се одговорни за тоа. Витаминот А има корисен ефект врз кожата и косата, ги зајакнува забите и скоро сите внатрешни органи, како и имунитетот.
Витаминот Е ги чисти крвните садови и го штити срцето, а заради одржување на виталноста на кожата, тој исто така пронашол апликација во фармацевтската индустрија (лешниците често се користат во масла за масажа, но и во крема за сончање). Има околу 15 гр витамин Е во 100 гр лешници, а тоа е препорачаната дневна доза на овој витамин. Бетаинот е важен за правилно функционирање на бубрезите и детоксикација на организмот.
Витамините Ф и К, исто така, влијаат на кожата и косата, како и на метаболизмот. Витамините Б се важни за мускулната маса и енергија, функцијата на мозокот и нервниот систем. Фолната киселина е важна во бременоста за развој на фетусот, а нејзиниот недостаток доведува до анемија, а исто така може да доведе до блокада на крвните садови. Витаминот Б1 е неопходен за правилно функционирање на нервниот систем, мускулите и формирање на еритроцити. Рибоавин влијае на кожата, а неговиот недостаток предизвикува заболувања на кожата.
Пантотенска киселина е стимуланс на надбубрежната жлезда, го намалува заморот и ја зголемува издржливоста, помага во одбрана од симптоми на стрес и го намалува нивото на лошиот холестерол во крвта. Го спречува таложењето на холестерол на ѕидовите на крвните садови, а исто така е важно и за одржување на кожата и косата.
Лешниците не содржат холестерол, како и други растителни плодови, но тие имаат состојки кои го намалуваат холестеролот во крвта. Омега3 и омега 6 киселините, покрај Б витамини, се важни за чистење на крвните садови и спречување на мозочен удар и срцев удар.
Лешникот помага при закрепнување на конвулцеси, пациенти со рахитис, ревматизам, анемија. Редовното консумирање на лешници ја забрзува елиминацијата на песок од бубрезите и уринарниот тракт и ги ублажува проблемите предизвикани од астма и бронхитис.
Цветните реси, лисјата и кората од лешник се користат во превенција и третман на жолтица, пневмонија и низок крвен притисок.
Преземено од: https://stil.kurir.rs/