Келераба – зеленчукот наречен здравје  – ММС
ММС

Објавено на: 08/11/20 12:54 PM

Келераба – зеленчукот наречен здравје 

Зеленчукот кој долго време го задржува чувството на ситост, а со минимална количина калории го зајакнува имунитетот, го регулира метаболизмот, го неутрализира ефектот на слободни радикали, го намалува лошиот холестерол.

Поради некоја причина, таа е класифицирана како зелка, иако освен лисјата, се чини дека нема ништо заедничко со други лиснат зеленчуци од ова семејство. Тоа е келераба (Brassica oleracea var. Gongylodes), вкусен и корисен зеленчук со необичен изглед. Необично е затоа што има стебло и е во форма на овошје односно јаболко од кое растат лисја од стебла.

Келерабата може да се јаде само кога е млада. Младото овошје е многу сочно, меко и вкусно, така што може да се јаде сурово како салата, додека постарото обично се готви, динста или пече. Од младата келераба може да се подготви свеж сок, кој има пријатен вкус, но само под услов да не трае долго. Ако стои подолго, сокот добива лутвкус, а мирисот потсетува на сулфур. Исто така, карактеристично е за келерабата е што не може да се чува надвор од фрижидерот или замрзнувачот, бидејќи кога стои е тврда и несоодветна за јадење. Токму затоа во замрзнувач може да се чува и неколку месеци.

Младите лисја и стеблото на келерабата исто така се јадат, и содржат многу важни витамини и минерали, вклучувајќи каротин и фосфор. Листовите се особено богати со витамин А провитамин, што е особено важно за зачувување на клетките. Од овие причини, нутриционистите советуваат овие делови од келерабата да се користат широко во исхраната, најчесто во форма на супи.

Келерабата е зеленчук со минимална количина калории. Содржи 6,2 проценти јаглени хидрати, 1,7 проценти протеини и има траги од масти и е одличен извор на витамин Ц. Сто грама плод содржи дури 62 милиграми, што претставува 78 проценти од препорачаните дневни потреби. Ова е многу важен детал, бидејќи витаминот Ц го зајакнува имунитетот, го регулира метаболизмот и го неутрализира дејството на слободните радикали. Келерабата исто така содржи тиамин, ниацин, пантотенска киселина, витамин Б6 и фолна киселина. Од минералите има најмногу калциум, железо, магнезиум, фосфор, бакар и манган.

Келерабата е исто така совршен извор на растителни влакна, важен е не само за варењето, туку и за целокупното здравје на организмот. Влакната овозможуваат  подолго чувство на ситост, па токму затоа оваа храна е особено препорачана во менијата за губење на вишокот килограми. Што се однесува до неговите лековити својства, тој има ефикасно влијание врз кардиоваскуларниот систем, а исто така го намалува количеството на лош (ЛДЛ) холестерол во крвта.

Редовната употреба на свежа келераба во исхраната ја зголемува апсорпцијата на железо, која е одговорна за снабдување на крвниот кислород, благодарение на што се зголемува енергијата. Овој зеленчук исто така има корисен ефект врз здравјето на коските, лимфниот и дигестивниот систем, сврзното ткиво, забите и непцата. Исто така, се покажало дека е многу ефикасна во олеснување на едеми, кандидијазата и вирусните инфекции. Бидејќи го стабилизира нивото на шеќер во крвта, се препорачува за хипогликемија и дијабетес. И, ако се јаде редовно, го намалува ризикот од камења во бубрезите, додека благодарение на сегашниот калиум, го намалува високиот крвен притисок. Помага при опстипација, а добро информираните луѓе исто така тврдат дека помага да се спречи рак на дебелото црево.

Преземено од: https://stil.kurir.rs/