До овој заклучок дошле научници од Универзитетот во Копенхаген во Данска. „Добриот“ холестерол отсекогаш се сметал за здрав липид. Оваа масна супстанца е исклучително важна за нормално функционирање на организмот. Сепак, неодамнешната студија покажува дека луѓето со многу високи нивоа на „добар“ холестерол имаат повисока стапка на смртност од оние со нормално ниво на овој индикатор.
Кај мажите со многу високи нивоа на „добар“ холестерол, стапката на морталитет е за 106% поголема отколку на нормално ниво. И за жените, високото ниво на „добар“ холестерол го зголемуваат овој ризик за 68%. Истражувачите дошле до такви резултати по една студија во која учествувале 116.000 луѓе набљудувани 6 години. Во овој период се случиле 10.500 смртни случаи. Резултатите од оваа студија радикално ја менуваат вредноста на индикаторот „добар“ холестерол или липопротеини со висока густина. – велат авторите на студијата.
– Лекарите веќе долго време им препорачуваат на своите пациенти да се стремат кон зголемување на овој индикатор, па дури и да ги поздравуваат оние кои успеваат да ги зголемат нивоата на „добар“ холестерол. Но, тоа не треба да го правиме повеќе, затоа што сега е докажано дека таквото високо ниво на овој индикатор радикално ја зголемува стапката на смртност “.
Истражувачите откриле дека луѓето со екстремно ниско ниво на „добар“ холестерол исто така биле изложени на зголемен ризик од смрт. Средното ниво на липопротеини со висока густина во крвта е 1,9 ммол / л кај мажите и 2,4 ммол / л кај жените. Со овие бројки, стапката на смртност е минимална. Авторите на студијата бараат од нас да престанеме да прифаќаме високи нивоа на липопротеини со висока густина како важен фактор во здравјето.
Извор: zdrave.to