Колку цреши дневно треба да јадеме? Има ли граница ова слатко задоволство? – ММС
ММС

Објавено на: 06/28/20 8:10 AM

Колку цреши дневно треба да јадеме? Има ли граница ова слатко задоволство?

Црешата е омилено овошје на многумина, кое се појавува во продавниците и маркетите за само неколку летни недели. Сепак, неговата прекумерна употреба може да доведе до несакани последици како за фигурата така и за здравјето.

Колку цреши можеме да јадеме на ден?

При изборот на оптимално количество за дневна порција цреши, нутриционистот Олга Декер, член на Националното друштво на нутриционистите, советува дека треба да ги следиме препораките на Светската здравствена организација (СЗО).

„Светската здравствена организација препорачува здравите луѓе да јадат 400 до 800 грама зеленчук, билки, овошје и бобинки“, рече експертот AiF.ru.

Вреди да се спомене дека во текот на денот човекот може да јаде и друг зеленчук и овошје, што ќе го намали  размерот на можната порција цреши. Исто така вреди да се спомене и количеството на јаглени хидрати во вашата диета.

„Треба да користиме влакна од овошје, зеленчук и билки во нашата диета. Но, постои можност за губење на тежината или за намалување на шеќерот кај луѓето со дијабетис “, вели Олга Декер. Тие треба да бидат внимателни со храна која е богата со јаглени хидрати, која ги вклучува  црешите.

Луѓето со дијабетес треба целосно да избегнуваат слатки сорти на цреши, а за оние кои страдаат од алергија подобро е да избегнуваат овошја со силна боја.  Јадењето голема порција цреши, исто така, може да доведе до дијареја. Таквиот несакан ефект може да се појави по 300-400 грама изедени зрнца  одеднаш.

Може ли оние што сакаат да изгубат тежина да јадат цреши?

100 грама слатка цреша содржи околу 50 килокалории. За да уживате  без да и наштетите на фигурата, Олга Декер препорачува потоа да јадете протеини и растителни влакна. Ова може да се направи, на пример, со подготовка на десерт со ленено семе или чиа семе, урда или јогурт. Таквото јадење ќе биде позадоволувачко, соодветно, со помала веројатност да јаде премногу јаглени хидрати.