Величествен и редок: Розов дијамант од 10.64 карати – ММС
ММС

Објавено на: 09/19/19 3:18 PM

Величествен и редок: Розов дијамант од 10.64 карати

Дали некогаш сте се запрашале зошто дијамантите не се на списокот на Светски чуда?

Ако ние се прашуваме, тие веднаш би се нашле на него, затоа што се волшебни и неверојатни, необични и магични, исто како и овој кој има живописно пурпурно-розова боја, а тежи 10.64 карати. Sotheby’s Hong Kong Magnificent Jewels & Jadeite продажбата, која ќе се одржи на 7 октомври се времето и местото кога овој скапоцен камен ќе го најде својот сопственик, кого ќе го плени со сета своја убавина и величественост. Овој беспрекорен дијамант е многу редок, не само поради неговата боја, туку и поради неговите димензии и квалитет.

Дали знаевте дека само еден процент од сите розови дијаманти проценети од геолошкиот институт се поголеми од 10 карати? Бојата на дијамантот, која веќе ја споменавме, навистина е живописна и му дава особеност и реткост, затоа што засега во светот има помалку од четири проценти вакви скапоцени камења.

Аукциската куќа исто така објави и важни информации кои се однесуваат на цената на убавиот дијамант, бидејќи се верува дека тој достигнува цифра помеѓу 19,1 и 25,5 милиони долари.

Извор: denar.mk