СДСМ: Ја унапредуваме здравствената заштита и условите за работа на медицинскиот персонал – ММС
ММС

Објавено на: 09/18/19 8:52 AM

СДСМ: Ја унапредуваме здравствената заштита и условите за работа на медицинскиот персонал

 

Владата предводена од СДСМ постојано вложува во унапредување на здравствената заштита и подобрување на условите за работа на медицинскиот персонал.

Мерките и политиките ги насочуваме кон обезбедување на достојни услови за работа и привлекување на младите доктори.

Веднаш по завршувањето на образованието тие имаат отворена шанса за работа во здравствените установи.

Веќе се објавени два јавни повика за шест месечна платена работа за лекари и патронажни сестри.

Сите 290 заинтересирани и пријавени кандидати ќе започнат со работа во следниот период.

За првпат, Владата предводена од СДСМ обезбеди средства за приватните специјализанти и одобрени се 931 специјализација за четири годишниот период.

Платите во здравството постојано растат.

Покачена е платата за 10 отсто на медицинските сестри и 15 отсто на докторите специјалисти.

Со ребалансот на буџетот, септемвриската плата во во здравството се зголемува за дополнителни 5 отсто.

Остануваме на нашето ветување до крајот на мандатот, платата на лекарите специјалисти да изнесува 100 илјади денари.

Матичните лекари од следниот месец ќе добијат поголема капитација со што ќе се реши уште еден долгогодишен проблем наследен од ВМРО-ДПМНЕ.

Ги зголемивме коефициентите за исплата на дежурства, ноќен труд и дополнителна работа на здравствените работници. Со тоа ги мотивираме лекарите и медицинскиот персонал, да останат тука, да продолжат да работат во јавното здравство.

Како одговорна партија преку конкретни мерки остануваме посветени на грижата кон пациентите и здравствените работници.

Го унапредуваме здравственот систем во интерес на граѓаните, лекарите и медицинскиот персонал.

СДСМ
Центар за комуникации со јавноста