Хрватските возови најбавни во ЕУ, македонските претпоследни ама во цела Европа – ММС
ММС

Објавено на: 09/11/19 10:27 AM

Хрватските возови најбавни во ЕУ, македонските претпоследни ама во цела Европа

Како што пишува „Смартдарт“, возовите во Шпанија возат со најголема просечна брзина во Европа од 199 километри на час, втори се француските возови со 196, а трети италијанските со просечна брзина од 170 километри на час. На четврто место се возовите во Германија ( 142 километри на час), а на петто во Велика Британија (134).

Во Хрватска просечната брзина на возовите е срамни 58 километри на час, што е двојно побавно отколку во Австрија (107), повеќе од двојно побавно од Полска (114), значително побавно од Грција (94), Унгарија (84), па дури и од Бугарија (73) и Словенија (72 километри на час), пренесува хрватсски „Индекс“.

Додава и оти единствени земји во Европа што имаат побавна железница од хрватската, но кои не се членки на ЕУ, се Босна и Херцеговина со просечна брзина од 54, Македонија со 53 и Албанија со 28 километри на час.