Китаровиќ: Неподнослив сексизам е што мојот изглед е главна тема на медиумите – ММС
ММС

Објавено на: 03/30/19 2:49 PM

Китаровиќ: Неподнослив сексизам е што мојот изглед е главна тема на медиумите

Претседателката на Хрватск,а Колинда Грабар-Китаровиќ во интервју за „Нови лист“ вели дека медиумите со пишувањето за нејзината облека и фризура, го игнорираат она што таа го работи, оценувајќи дека функционира претседател се претвора во естрада.

Грабар-Китаровиќ порача дека нејзина задача е да ја претставува Хрватска во најдобро светло. Таа верува  дека нејзината поддршка на хрватските фудбалери била добро примена ширум:

„Кога зборуваме за естрадизација на политичка сцена, и јас би сакала дел од медиумите да престанат да се занимаваат со тривијални теми и конкретната државничка работа да ги гледаат низ призма на облекување, фризури, диети и слични неважни теми, кои јас не ги наметнувам“.

Таа во интервјуто додава дека е „речиси неподнослив сексизам” нејзиниот изглед да биде главна тема, како и да изгледа и колку и да има килограми. Грабар-Китаровиќ порача дека со тоа „целосно се намалува и игнорира содржината и резултат на она што таа го прави.”

Таа вели дека не можеше да се сети оти нејзините претходници биле толку многу медиумски експонирани поради костуми и чевли.