Активен пожарот на Галичица – ММС
ММС

Објавено на: 03/30/19 1:10 PM

Активен пожарот на Галичица

Пожарот во Националниот пар Галичица од Преспанска страна уште е активен, но ставен е под контрола. Поради непристапност на теренот Територијалната против пожарна единица – Ресен не може да интервенира, но екипи на Националниот парк, Дирекцијата за заштита и спасување и Центарот за управување со кризи се на терен со заштитен појас го спречиле ширење на огнот.

Градоначалникот на Општина Ресен Живко Гошаревски состојбата на терен денеска ја оцени како постабилна.

„Во Националниот парк Галичица со заштитниот појас пожарот е ограничен и нема поголемо проширување. Поради ветерот не можеме да кажеме каква ќе биде состојбата за два – три часа. Доколку има потреба ќе се активираат авионите за гасење пожар на Дирекцијата за заштита и спасување“.

Командирот на ТППЕ Ресен, Ристе Илиевски информира дека нивни екипи со три возила и шест пожарникари интервенираат на пожарот кај Прељубје:

„Дежурните екипи на ДЗС, ЦУК и НП Галичица направија појас околу викенд населбата Сирхан. Наши екипи моментално се на терен интервенираат на пожарот кај Прељубје, но и таму поради трски и блато теренот е непристапен. Временските услови и ветерот кој дува во Преспанскиот регион, го попречува гаснењето,односно придонесува за ширење на пламените јазици“, изјави Илиевски за Македонската информативна агенција.

Пожарот што вчера го зафати Националниот парк „Галичица” почна од трските покрај преспанскиот брег, но поради ветерот префрлил од другата страна на патот и зафати голем дел од шумата. Според проценките, до синоќа беа зафатени над 300 хектари шума.