Големиот шумски пожар на македонско-бугарската граница се шири кон селото Стиник – ММС
ММС

Објавено на: 03/28/19 3:15 PM

Големиот шумски пожар на македонско-бугарската граница се шири кон селото Стиник

Во гаснењето на трите шумски пожари што вчера и денеска избувнаа во граничниот појас меѓу Македонија и Бугарија, кај селото Бајково, општина Ново Село, учествуваат педесетина лица.

Општина Ново Село формираше кризен штаб и вработени во општината и комуналното претпријатие, заедно со екипи на СВР Струмица, ТППЕ Струмица и Шумското стопанство „Беласица” се на местото на пожарите.

Огнената линија е во должина од околу три километри на местото Рајаново, во близина на поранешната каруала над селото Бајково.

– Пожарот се шири, местото не е пристапно за опрема и возила, а самиот ветар значително го отежнува гаснењето. Се шири кон селото Стиник, но таму е нашата екипа и се надеваме дека нема да дозволиме да се приближи, рече командирот на ТППЕ Струмица, Александар Гудев.

Додаде дека е тешко да се прогнозира кога пожарите ќе бидат ставени под контрола затоа што во нив е зафатена ретка дабова шума со тревна вегетација во приватна сопственост.