Миле Јанакиески поднел претставка до Хелсиншкиот комитет за човекови права – ММС
ММС

Објавено на: 03/28/19 12:53 PM

Миле Јанакиески поднел претставка до Хелсиншкиот комитет за човекови права

Поранешниот министер за транспорт и врски,  Миле Јанакиески поднел претставка до Хелсиншкиот комитет за човекови права, до Коалицијата Сите за правично судење и до Македонско здружение на млади правници, повторно жалејќи се дека не можел соодветно да ја подготви својата одбрана поради должината на судските рочишта.

Ова денеска прес-конференција го соопшти извршната директорка на Хелсиншкиот комитет Уранија Пировска:

„Сите ќе го известиме писмено дека ние не можеме да ја менуваме мерката притвор. Не можеме да му укажуваме на судијата, ниту да менуваме било какво судско решение“.

На новинарско прашање за двајцата обвинети за настаните од 27 април, Пировска информира дека кај нив е поднесена претставка за која, како што рече, е дадена гаранција, но повторно судијата утврди мерка притвор, а гаранцијата не им е вратена.

„Ние веднаш доставивме допис до Основниот суд Скопје 1 – Скопје во кој укажуваме на овие процедурални процеси кои за нас се несфатливи. Може или едното или другото да биде случај, не може и двете работи. Ако Кривичниот совет сметал дека треба да издржуваат мерка притвор тогаш треба да биде најден начин да им се врати гаранцијата. Сметам дека тоа е итно, потребно да се направи“, изјави Пировска.

Се работи за началникот Душко Лазаров и Горан Ѓошевски Леви, полициски службеник и дел од обезбедувањето на експретседателот на Собранието Трајко Вељаноски се осудени на 15 години затворска казна.