Колку пари потрошија земјите од регионот за НАТО? – ММС
ММС

Објавено на: 03/24/19 8:43 PM

Колку пари потрошија земјите од регионот за НАТО?

Во 2018 година, Црна Гора потроши 71 милион евра за одбраната, што е 1,55 отсто од БДП на Црна Гора, според извештајот на НАТО претставен минатата недела во Брисел. Албанија издвои 181 милион долари за одбраната, а Хрватска милијарда и 57.000 долари, додека Словенците издвоија 558 милиони долари.

Во документот презентиран од генералниот секретар на Алијансата, Јенс Столтенберг, се вели дека Црна Гора потрошила 112 евра (128 долари) или 1,55 отсто од БДП по глава на жител во текот на минатата година, според РТЦГ.

Од земјите-членки, најниски се расходите по глава на жител на Албанија, 59 долари, додека САД достигнаа 1.846 американски долари.

Распределбата на Хрватска во 2018 година изнесуваше 269 долари, Словенија 272 долари, Унгарија 190 долари и Бугарија 124 долари по глава на жител.

Според документите на НАТО, за Црна Гора, од 71 милион евра потрошени за одбрана во текот на изминатата година, најголем дел од парите се наменети за лични трошоци, дури 71,65 отсто.

Лични трошоци вклучуваат воени и цивилни трошоци и пензии.