Хрватска: За две децении бројот на коњите зголемен за 5,5, а на магарињата за шестпати – ММС
ММС

Објавено на: 03/21/19 1:09 PM

Хрватска: За две децении бројот на коњите зголемен за 5,5, а на магарињата за шестпати

Во Централнот регистар на копитари во Хрватска на крајот на 2018 година се регистрирани 23.649 коњи и 3.683 магариња. Хрватска во 1998 година имала само 4.270 коњи и 587 магариња, пишуваат хрватски медиуми.

Години наназад тој пораст бил евидентен. Коњите, а понекогаш и магарињата, се неизоставни во рекреативни и туристички активности, спортски натпревари, фолклорни и културни манифестции…