Денеска е Преподобен Теофилакт Никомидиски – ММС
ММС

Објавено на: 03/21/19 12:20 PM

Денеска е Преподобен Теофилакт Никомидиски

Овој добродетелен маж живееше кон крајот на осмиот и почетокот на деветтиот век во Византија. Прво беше монах во еден манастир близу Црното Море, а по Седмиот вселенски собор на кој беше осудена ереста на иконокластите беше избран за епископ на Никомидија. Свети Теофилакт многу се грижеше околу за бедните и болните, што им ги преврзуваше раните. Кога иконоборството се врати на историската сцена со силен замав во времето на Лав Ерменецот, Теофилакт со други православни епископи беше испратен во заточеништво, каде помина цели 30 години и се упокои во длабока старост.