Дали музиката влијае на продуктивноста? – ММС
ММС

Објавено на: 03/20/19 3:50 PM

Дали музиката влијае на продуктивноста?

Спроведеното истражување потврди дека слушањето музика влијае врз продуктивноста, но неодамнешните истражувања покажаа дека некои жанрови мотивираат и ја зголемуваат продуктивноста повеќе од другите.

Најпопуларната музика за подобрување на продуктивноста е класичен рок.

Посебни жанрови

Резултатите покажаа дека продуктивноста е најдобра под влијание на класичната рок музика, потоа алтернативната и поп музиката. Хип-хоп и хеви метал се препознаени како жанрови кои го одвлекуваат вниманието.

Повеќето испитаници беа многу согласни во една работа. Имено, тие се согласија дека музиката е омилен позадински звук на работното место. 94 проценти од испитаниците слушаат музика на работа, 42 проценти слушаат радио, 35 проценти подкаст, 25 проценти вести и 15 проценти аудио и видео записи.

Сепак, и покрај трендот и резултатите од истражувањето, експертите велат дека тишината се уште е најдобро решение за тешки деловни задачи.