Меј ќе организира трето гласање за Договорот за Брегзит – ММС
ММС

Објавено на: 03/18/19 2:06 PM

Меј ќе организира трето гласање за Договорот за Брегзит

Британската премиерка, Тереза Меј наредниве денови ќе се обиде по трет пат да ги убеди пратениците во Долниот дом на Парламентот во Вестминстер да го одобрат Договорот за Брегзит, што нејзината Влада го договори со Брисел лани во ноември.

Согласно одлуката што Парламентот ја усвои во четвртокот, доколку пратениците најдоцна до среда го одобрат Договорот, тогаш Меј од ЕУ ќе побара одлагање на Брегзит од 29 март за 30 јуни. Но, доколку пратениците и трет пат го одбијат Договорот, тогаш Меј ќе може да бара подолгорочно одлагање на британското истапување од ЕУ.

Меј ќе бара пратениците да се изјаснат по Договорот пред Самитот на ЕУ, што ќе се одржи в четврток и петок, на кој таа би побарала одлагање на Брегзит.

Британските пратениците првпат го отфрлија Договорот во јануари годинава, а вторпат минатиот вторник. По ова, во средата тие се изјаснија против Брегзит без договор, а во четвртокот ја прифатија Одлуката за одлагање на британското истапување од ЕУ по предвидениот термин 29 март.