Денес во Битола саем на невладните организации – ММС
ММС

Објавено на: 03/18/19 9:09 AM

Денес во Битола саем на невладните организации

Меѓународната недела на граѓанското општество во Битола ќе се одбележи со Саем на невладини организации чиј домаќин и организатор на битолската граѓанска организација e СФЕРА Македонија.

На денешниот Саем во Битола ќе се претстават Здруженија од Битола кои работат со млади, кои нудат волонтерски можности за граѓаните и кои преку реализација на активности прават промен во општеството, посочи Милчо Дули, претседател на СФЕРА Македонија.

– Во текот на минатиот месец направивме истражување меѓу младите за нивната вклученост во локалните здруженија и како тие придонесуваат за промени во градот, но од тој резултат не сме задоволни. Не сме задоволни и од бројката на заинтересирани за пополнување на анкетата како и од добиените резултати за нивната вклученост во секојдневниот живот. Резултатите од истражувањето и дискусијата со младите ќе биде пренесена на интернационална Конференција за активно Граѓанско општество која ова година ќе се одржи во Белград, и каде наш претставник ќе има шанса да пренесе и да слушне искуства од разни држави од светот за нивните локални активности со млади и и нивната вклученост, најави Дули во пресрет на денешниот Саем во Битола.

На Саемот во Битола ќе има дискусија и дебата со Блаже Јосифовски, претседател на „Ајде Македонија“ од Скопје кој работи повеќе години на младински инцијативи од граѓани за промена на општеството.