Како да разликувате настинка од алергија? – ММС
ММС

Објавено на: 03/14/19 3:03 PM

Како да разликувате настинка од алергија?

До календарската пролет има повеќе време, но алергите веќе започнаа. Кивање, протекување, црвени очи се само некои од симптомите.

Тестови не треба да се изведуваат кога пациентот е под симптоми, бидејќи му се дава одредена концентрација на алергени со кои тој веќе се бори со воздухот.

Ако се сомнева дека пациентот има проблем со алергии, најдобро е да се третираат симптомите, а кога ќе помине сезоната на поленот, од крајот на октомври до крајот на февруари, треба да се направат тестови на кожата за да се видат какви се резултатите.

Кога имаме вирусна настинка, имаме зголемена температура, чувствуваме слабост, имаме конвулзии, имаме чешање во мукозните мембрани, суви очи, можеби суво кашлање. Алергијата нема температура и секогаш се јавува во одредено време, ако зборуваме за поленот.