Во Европа ќе се гради најголемиот подводен тунел во светот – ММС
ММС

Објавено на: 03/14/19 12:48 PM

Во Европа ќе се гради најголемиот подводен тунел во светот

Изградбата на најдолгиот подморски железнички тунл на светот што ќе ги поврзува финската и естонската престолнина, Хелсинки и Талин, ќе чини 15 милијарди евра и треба да почне по неколку години. Тунелот ќе се протега на повеќе од сто километри, а подразбира и изградба на барем еден вештачки остров, што го прави еден од најголемите инфраструктурни проекти во Европа.

Владите на Финска и на Естонија соопштија дека ќе работат на обезбедување средства од ЕУ за тунелот, со што ќе се намали учеството на приватниот капитал. Иако изградбата уште не е почната, билетите за возот од пред три месеци се во продажба. Еднонасочен билет чини 50, а годишен 1.000 евра.