Повеќе од 115 пожари во кавадаречко, полицијата свика состанок – ММС
ММС

Објавено на: 03/12/19 6:39 PM

Повеќе од 115 пожари во кавадаречко, полицијата свика состанок

Сто и петнаесет пожари се регистрирани од почетокот на годината во кавадаречко. Полицијата денеска свика состанок на кој претставници од неколку надлежни институции разговараа за превентивните мерки за противпожарна заштита.

– На заедничка иницијатива во соработка со полициската станица Кавадарци, Центарот за управување со кризи, Дирекцијата за заштита и спасување и општината со Територијалната противпожарна единица, одлучивме да направиме координаитвен состанок со конкретни заклучоци во делот на гаснење на пожари и зачувување на околината, изјави градоначалникот на кавадарци, Митко Јанчев.

Над 90 пожари се полски од среден и мал обем, но нанесуваат штета и по имотот на граѓаните, а и го загадуваат воздухот.

– Порано имало помалку, но и не се евидентирале сите пожари. Одговорно сакам да кажам дека сите си ја сакаат и почитуваат работата. На Прочка сите служби одговорија кординирано во справувањето со пожарите. Тоа е показател дека имаме одлична соработка, нагласи Јанчев.

На состанокот присуствуваа и инспекторот за превенција Димитар Каракулев, командирот на противпожарната служба Александар Чадамов, како и Никола Минчоров од планинарското друштво „Орле“, Сашко Петров од Дирекцијата за заштита и спасување и доктор Драган Димитров од Итната медицинска помош.

Територијалната противпожарна единица дејствува на територијата на општините Кавадарци и Росоман.