Во Битола се одбележува годишнина од холокаустот на битолските Евреи – ММС
ММС

Објавено на: 03/10/19 8:52 AM

Во Битола се одбележува годишнина од холокаустот на битолските Евреи

 Во Битола се одбележуваат 76 години од депортирањето на евреите од овој град, и освен домаќините, на денешната комеморација „Праведници меѓу народите” ќе учествуваат и гости од Израел, Германија, САД и други држави.

Според програмата, делегациите ќе положат цвеќе на Споменикот на депортираните Евреи и бистата на народната хероина Естреја Овадија-Мара, во дворот на Здравствениот Дом во Битола кој од минатата година е именуван според познатиот лекар д-р Хаим Абраванел, а потоа напладне ќе почне комеморативна поворка „Марш на животот” која од Широк Сокак ќе заврши на Железничката станица во Битола.

Во текот на денот на Еврејските гробишта во Битола ќе се одржат хорско пеење, на влезот во градот ќе биде промовиран Сончев часовник кој го изработи скулпторот Мати Грунберг, а во вечерните часови на плоштадот „Магнолија” младите од овој град и нивни врсници од странство ќе приредат специјален светлосен настан во спомен на Еврејската заедница кој го насловија „Патоказ кон помирувањето”.

МИА