Кивите помагаат во намалување на крвниот притисок – ММС
ММС

Објавено на: 03/6/19 8:25 PM

Кивите помагаат во намалување на крвниот притисок

Универзитетот во Осло препорачува да конзумирате егзотични овошја, поготово оние лица кои имаат проблем со високиот притисок. Веќе е познато дека кивито благотворно делува на кожата, лицето, и претставува прав рудник на витамини и минерали, а сега е откриено дека помага и во намалувањето на притисокот.

Припадниците на двата пола кои учествувале во истражувањето, Универзитетот во Осло им препорачал дневно да јадат по 3 киви.

Ова овошје богато и со антиоксидансот лутеин, кое благотворно дејствува на притисокот е тема на истражување. Кивито содржи калиум, и игра важна улога во регулирање на крвниот притисок.