Филипче: Мајчинството е ексклузивно право на жената а не на судии,попови,оџи или лекари – ММС
ММС

Објавено на: 03/4/19 4:09 PM

Филипче: Мајчинството е ексклузивно право на жената а не на судии,попови,оџи или лекари

Со измените на Предлог-законот за прекинување на бременоста волјата на жената ќе биде ставена на прво место, се остварува нејзиното право за безбеден прекин на бременост, таа ќе може одлуката да ја донесе свесно и се укинуваат постојните административни процедури кои во претходниот период го одолговлекуваа спроведувањето на постапката…

Ова беше истакнато на денешната јавна расправа на тема „Предлог-закон за прекинување на бременоста“, што ја одржа собраниската Комисија за здравство, а на која учествуваа министрите за здравство и за труд и социјална политика, Венко Филипче и Мила Царовска, како и гинеколози, претставници на здруженија, комори…, но не и претставници на верските заедници на кои не им било овозможено да присуствуваат поради тоа што не биле поканети.

Филипче рече дека мајчинството е ексклузивно право на жената во делот на раѓањето, на времето на раѓање, на бројот на децата, и тоа воопшто не е работа ниту на судии, попови, оџи, лекари, а најмалку на политичари кога тоа жената ќе го оствари.

– Не е наша работа да копаме по причините зошто жената одлучила за прекин на бременост. Наша задача е да обезбедиме услови тоа право таа да го добие, а државата да обезбеди институции и експертиза оваа процедура квалитетно и стручно да се заврши, рече Филипче.

Со новиот Закон, посочи министерот, нема да има задолжително чекање од една година, временски рок кој треба да помине од претходниот абортус, нема да има задолжително чекање од три дена од моментот на советување на жената, ниту потреба да се прави ехо сонографски преглед при што се слушаат срцевите тонови, заради тоа што сметаме дека тоа сериозно влијае на волјата на жената, укинати се високите казни за институиите и лекарите кои спроведуваат абортус и се имаат предвид мислењата и сугестиите од комитетите за човекови права и за културни и социјални права кои недвосмислено укажуваа дека Законот треба да се измени.

– Со новиот Закон овозможуваме волјата на жената да го оствари своето право да биде на прво место, да не се допре во нејзиното достоинство, да има целосно право да има безбеден прекин на бременост, да се укинат сите административни процедури и пречки, да овозможиме да се даваат комплетни, објективни и точни информации и да се укаже на можните компликации кои може да произлезат од абортусот како медицинска процедура и да донесеме закон со кој жената ќе може свесно и без принуда и влијание од кого било да донесе одлука како и што да прави со своето тело, рече Филипче и додаде дека контактирале со многу граѓански организации, со гинеколози…