200 евра казна за хирургот што не ја прими починатата Аница С. – ММС
ММС

Објавено на: 03/1/19 7:46 PM

200 евра казна за хирургот што не ја прими починатата Аница С.

Хирургот на Дигестивна хирургија, кој не ја прими 61-годишната пациентка Аница С. која почина од сепса, шетајќи се од една на друга клиниката, е казнет со 200 евра.

-Изречена е мандатна казна, бидејќи хирургот оневозможи пружање на здравствена услуга иако утврдил дека станува збор за итен случај – рече директорката на Државниот и санитарен инспекторат Ирина Бухова.

За хирургот од Дигестивна хирургија се води и дисциплинска комисија иако тој се уште работи.

За овој случај е формирана комисија за стручен надзор, која ќе треба да утврди дали имало пропусти во лекувањето на пациентката.

Шеесет и едногодишна жена почина на КАРИЛ пред повеќе од еден месец, од сепса која ја добила од пукнато дебело црево. Таа три дена била препраќана од клиника на клиника, иако имала силни стомачни болки. Лекарите не успеале  да дијагностицираат за што точно  се работи, ниту пак направиле операција.

 

Извор: Слободен печат