Кокос – лековита билка – ММС
ММС

Објавено на: 03/1/19 6:56 PM

Кокос – лековита билка

Кокос во превод значи “стебло кое има се што ви е потребно за живот“. Во Малезија е познат како pokok seribu guna “дрво со 1000 користи“. На Филипините како “Дрво на животот“. Кокосовиот орев припаѓа на фамилијата палми. Оваа билка е природен антискорбут, аперитив, ароматик, диуретик и што ли уште не.

Се смета за една од најлековитите билки против камен во бубрег, бронхитис, ќелавост, грип, грозница, гонореја, кашлица, туберкулоза, тумор, забоболка, крварења, жолтица, желудочни тегоби како и за прехрана кај трудниците.

Брашното, млекото и кокосовото маслосе користат во лечење на:

– тумор
– кожни болести
– респираторни тегови
– обилно крварење
– вирусни болести
– болести на простатат и бубрезите
– штити од карцином на градите
– остеопороза

Значи, покрај тоа што е вкусно да пиете Пина Колада, да се мачкате со кокосово маслоза да не изгорите на плажа, сепак кокосот е многу повеќе од убав мирис и вкус.