Кривична пријава за поранешниот претседател на ФФМ: Финансиската полиција тврди дека затајувал данок – ММС
ММС

Објавено на: 03/1/19 11:06 AM

Кривична пријава за поранешниот претседател на ФФМ: Финансиската полиција тврди дека затајувал данок

Управата за Финансиска полиција до Основното јавно обвинителство поднесе кривична пријава против поранешниот претседател на Фудбалската федерација на Македонија, Илчо Ѓорѓиоски поради сомневање за даночно затајување и фалсификување и уништување на деловните книги.

Финансиската полиција соопшти дека делата за кои тој се товари се сторени во перидот од 1 јануари 2017 до 27 февруари 2018. Ѓорѓиоски, според Финансиската полиција, „свесно и со намера во име и на сметка на ФФМ прикажал лажни и невистините податоци во завршната сметка за 2017 кои на 27 февруари 2018 ја поднел до УЈП и Централаниот регистар“.

Делата за кои се сомничи екс претседателот на ФФМ се дека тој во сметководствената евиденција не извршил отпис на ненаплатени побарувања од купувачите постари од три години и тоа од ликвидиран непостоечки субјект АД Тобако Скопје во износ од 10.639.293 денари и од АД Југохром Јегуновце во износ од 6.169.832 денари.

На ваков начин како што велат од Финансиската полиција, Ѓорѓиоски ја зголемил даночната основица од непризнаените расходи за даночни цели , за кој износ не пресметал и не платил данок на добивка со што ФФМ остварила противправна корист од 1.680.912 денари.