Американците тонат во долгови со нивните кредитни картички – ММС
ММС

Објавено на: 02/27/19 4:39 PM

Американците тонат во долгови со нивните кредитни картички

Бројот на носители и корисници на кредитни картички во САД се зголеми на рекордни 178,6 милиони до крајот на 2018-та година.

Ова значи дека минатата година биле издадени само картички на повеќе од 4 милиони луѓе, според една студија на американската кредитна агенција „TransUnion“.

Групата со најсилен раст е токму на оние со ризичен кредитен профил, односно оние со најголеми тешкотии во отплатата на нивните долгови.

Токму затоа тие плаќаат највисоки каматни стапки. Во 2018-та година, бројот на корисници на кредитни картички во ризичниот сегмент се зголеми за 9,6 отсто.

Другиот загрижувачки тренд е поврзан со зголемувањето на задоцнетите придонеси, кои веќе достигнаа 1,94% од сите обврски, наспроти 1,54% во текот на годината.

Генерално, трендот е да се зголеми долгот на кредитни картички, а загриженоста произлегува од фактот дека најзначајниот пораст е забележан кај високоризичните групи.

Експертите ги советуваат луѓето кои имаат финансиски потешкотии да се обидат да ги исчистат своите задолжени сметки што е можно поскоро. Препораката е, ако е можно, да платат поголеми суми од минималната рата, особено за високите каматни стапки, бидејќи главната цел треба да биде брзо да ги отплатат.