Еве зошто треба да одберете пилатес како физичка активност – ММС
ММС

Објавено на: 02/26/19 4:18 PM

Еве зошто треба да одберете пилатес како физичка активност

Пилатес е фитнес систем, создаден од Џозеф Пилатес во почетокот на 20-тите години во Германија. Тој претставува серија од контролирани движења, кои се изведуваат или на специјални справи (реформатор) или на подот.

Методата Пилатес се фокусира врз подобрување на флексибилноста, силата и сознанието за вашето тело, без непотребно трупање на маса.

Целта на пилатес е да се координираат умот, телото и духот, нешто што Џ. Пилатес го нарекувал „контрологија“.

За време на една сесија пилатес, треба постојано да се концентрирате длабоко на вашите централни мускули (стомакот, долниот дел на грбот, колковите, задникот и бутовите), на контракциите на мускулите, на дишењето и на квалитетот (а не квантитетот) на вашите движења.

Целта е да се координираат умот, телото и духот, нешто што Џ. Пилатес го нарекувал „контрологија“.

Некои од придобивките на пилатесот:

 • ги зајакнува и тонира мускулите, без да се оформува непотребна мускулна маса;
 • ја подигнува свеста за вашето тело;
 • го подобрува држењето на телото;
 • го зајакнува ‘рбетот и го прави пофлексибилен;
 • ја подобрува циркулацијата;
 • ги олеснува болките во грбот;
 • ја подобрува рамнотежата;
 • добивате поголема контрола над дишењето;
 • го намалува стресот, напрегнатоста и ви дава енергија;
 • ве учи како да ги координирате телото, умот и духот;
 • го подобрува вашиот изглед и ви ја зголемува самодовербата.