Димитров од Софија: Не постои начин да се создаде пријателство со закани – ММС
ММС

Објавено на: 02/25/19 8:37 PM

Димитров од Софија: Не постои начин да се создаде пријателство со закани

Бугарија силно ја поддржува Северна Македонија како сојузник на НАТО. Ова го кажа министерката за надворешни работи Екатерина Захариева по денешната средба со македонскиот колега Никола Димитров во Софија.

Со 100% се зголеми интересот на бугарскиот бизнис на инвестиции во нашиот југозападен сосед. Ако постои добра инфраструктура, овој интерес ќе се зголеми на 200%, е очекувањето на Захариева.

Шефицата на бугарската дипломатија им посака на Македонците во декември да бидат членки на Алијансата .Направивме голем скок, го известивме нашиот прв дипломат за зближување помеѓу двете земји .

-Треба да го исполниме нашиот договор , да бидеме критични за говорот на омразата на двете страни “, рече Захариева.

Таа  не пропушти да потсети дека опозицијата отсуствуваше од бугарскиот законодавен дом при ратификацијата на договорот за влез на Македонија во НАТО. Потпишувањето е само почеток, истакна Захариева, која очекува Северна Македонија да биде дел од ЕУ наскоро.

-Мораме да ја исправиме историската неправда на лошата инфраструктура меѓу двете земји, посакува министерот за надворешни работи. Таа сака „нашата врска да биде таква што најлошата бура да не влијае на нашето пријателство“.

Никола Димитров истакна дека неговата земја чека 25 години за велз НАТО.

Ние сме решени да успееме , рече Димитров.

Министерот за надворешни работи на Северна Македонија сака да ја поправи грешката од влошените односи меѓу двете земји што ја одбележаа соработката во наредните години.

Тој и Захариева разговараа за ситуацијата во регионот . Многу мудрост би барало политичарите од двете страни да не се напаѓаат едни со други. Имаме заедничка историја која ги поврзува двете земји, кажа Никола Димитров.

Амбициите на двете страни треба да бидат вистински блиски , беше јасно од неговиот коментар. Екатерина Захариева смета дека анекс на Договорот за соседство со Северна Македонија нема да мора да се потпише, како што сугерира партијата Атака. Важно е да ги научиме нашите деца на вистината , таа е убедена.

Никола Димитров рече дека неговата земја внимателно ги следи дебатите во Бугарија.

-Не постои начин да се создаде пријателство со закани, рече министерот Димитров, додавајќи дека „имаме автентичен интерес да бидеме многу блиску до Бугарија.Ние треба визија и мудрост за тоа кој е вистинскиот пат кон пријателството“ , рече Димитров.