Франција предупредува- за преговори со ЕУ мора да се исполнат критериуми – ММС
ММС

Објавено на: 02/24/19 5:44 PM

Франција предупредува- за преговори со ЕУ мора да се исполнат критериуми

Франција дава целосна поддршка за членството на Македонија во НАТО, но кога се работи за интеграцијата во Европската Унија потребно е да се исполнат критериумите, вели француската министерката за веропски прашања која деновове ке го посети Скопје.

Министерката Лоазо во интервју за МИА посочува дека земјава мора да продолжи со  реформите во секторот на економијата, зајакнувањето на правната држава и борбата против корупцијата. Според неа Македонија е на добар пат, но треба да се фокусира на департизација на админитрацијата и мобилизрање на граганското општетсво.  Паралелно со овј процес, вели Французинката,  треба да се реформира и Европската Унијаза да биде подготвена за прифакање на новите членки. Франција заедно со Данска и Холандија, беше еден од најгиолемите скептици за доделување на условен датум за прегвори за Македонија и Албанија.  Сепак вицепремиерката шекеринска е оптимист дека во јуни  земјава ке го започне преговарачкиот процес со Унијата.

Според Шекеринска, интеграцијата во НАТО и ЕУ ке биде доплнителен поттик за исполнување на домашните реформи.