КСС очекува масовен протест во сабота во Штип – ММС
ММС

Објавено на: 01/24/19 12:13 PM

КСС очекува масовен протест во сабота во Штип

Во сабота на протест во Штип ќе излезат наставниците, професорите, воспитувачките, вработените во култура, како и во други сектори, членови на десетина грански синдикати , членки на Конфедерацијата на самостојни синдикати (КСС). На прес конференција во Штип, претседателот на СОНК, Јаким Неделков кажа дека главните барање се зголемување на платите за 25 отсто, но има и повеќе други барања, како што е почеток на  дијалог со владата пред воведувањето на новите реформи во средното образование, што се најавуват за септември.

-Нашето барање за зголемувањето на платите да почне од први јануари 2019 година, беше упатено поодамна, а не со септемвриска плата во октомври 2019-та и не за 5% како што е најавено, туку за многу повисок процент, со кои би се изедначиле со платите на национално ниво. Ако една воспитувачка има 20.000 денари плата, или еден наставник 22.000 плата, ако знаеме дека просечната плата е близу 25.000 денари, тогаш лесно се заклучува дека платите во секторот се под просекот и треба да се зголемат,изјави Неделков.

Главната забелешка на синдикатите е дека реформите се спроведуваат без синдикатите, како што е најавата за трансформација на раобтен однос од јавен во приватен сектор. Диндикатите бараат да бидат информирани и да го кажат својот став.

На јавно искажаните реакции зошто ККС и СОНК не протестирале порано, во време на ВМРО ДПМНЕ, туку сега, Неделков вели дека синдикалната борба не престанува.

-Неосновани се реакциите, еве, последно искажано незадоволство во време на ВМРО ДПМНЕ имавме 2015 година, кога штрајкувавме скоро две недели за состојбите во дејностите што ги застапуваме, одговори претседателот на СОНК.

Протестот во Штип во сабота ќе започне во 12 часот, со собир пред Градскиот плоштад, ќе се формира поворка низ центарот и повторно на плоштадот претставници на повеќе синдикати ќе се обратат пред присутните. Од ККС очекуваат присуство на вработените во овие сектори и нивни членови, бидејќи протестот е во неработен ден, што значи, како што рекоа од синдикатите, нема изговор за неприсуство. Како што вели Неделков, треба да се мисли на себе и сопственото семејство.