Патријарх Нeофит: Со решавањето на името ќе се придвижи и црковното прашање (Видео) – ММС
ММС

Објавено на: 01/21/19 10:30 AM

Патријарх Нeофит: Со решавањето на името ќе се придвижи и црковното прашање (Видео)

Бугарскиот патријарх Неофит очекува решавањето на прашањето за името на Македонија да го придвижи и македонското црковно прашање.

„Се уште се работи околу името на државата Македонија. Кога ќе се утврдат сите детали, ќе се придвижи сигурно и црковното прашање“, изјави за БГНЕС поглаварот на Бугарската православна црква по денешната литургија во соборната црква Св. Недела во Софија.

Прашан каква е позицијата на БПЦ за афтокефалноста на украинската црква, патријархот Неофит изјави дека тоа прашање допрва ќе биде разгледано.

„Ова важно прашање ќе биде на дневен ред. Ние ќе го разгледаме“, рече патриајрхот Неофит, без да соопшти повеќе детали.