Делегација на Собранието на Република Македонија на зимската сесија на ПССЕ во Стразбур – ММС
ММС

Објавено на: 01/21/19 7:44 AM

Делегација на Собранието на Република Македонија на зимската сесија на ПССЕ во Стразбур

Делегацијата на Собранието на Република Македонија ќе земе учество на зимската сесија на Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ), која се одржува од 21 до 25 јануари, jaвува дописникот на МИА од Стразбур.

Македонската делегација во Стразбур е предводена од претседателот на делегацијата Бетиан Китев, Африм Гаши и Шпреса Хадри. Тие за време на сесијата во Стразбур ќе имаат можност да го сослушаат обраќањето нa претседателот на Финска, чија земја претседава со Советот на Европа..

Покрај тоа, финскиот министер за надворешни работи ќе ја претстави работата на Комитетот на министрите.

Зимската сесија ќе го означи на некој начин и официјалниот почеток на кампањата за нов генерален секретар на најстарата паневропска организација. Кандидати се Дора Бакојани, поранешен министер за надворешни работи на Грција, белгискиот министер за надворешни работи и одбрана Дидие Рејндерс, хрватската министерка за надворешни работи и заменик претседател на вадата, Марија Пејчиновиќ Буриќ и поранешниот литвански премиер, Андриус Кубилиус.

ПССЕ ќе одржи заедничка дебата за јавните медиумски сервиси во контекст на дезинформаците и пропагандата, како и за слободата на медиумите како услов за демократски избори. Ќе се дебатира и за управување со Интернет и човековите права.

ПССЕ треба да ги ажурира насоките за фер и праведни референдуми и ќе ја испита компатибилноста на шеријатскиот закон со Европската конвенција за човекови права. Исто така, ќе се расправа и за мерката за одземањена државјанството како мерка за борба против тероризмот, а ќе се дискутира и за промовирање на правата на лицата коишто им припаѓаат на националните малцинства.

Меѓу другите дебати во текот на оваа паневропска парламентарни недела во Стразбур е борбата против неказнивоста преку насочени санкции во случајот Сергеј Магнитски и слични ситуации, за подобро следење на препораките на Европскиот комитет за спречување на тортурата, како и на еволуцијата на процедурата за мониторинг на ПССЕ во 2018 година и периодично преиспитување на усогласеноста со обврските на Исланд и Италија со членството во Советот на Европа.

Втората заедничка дебата ќе се фокусира на дискриминација во пристапот до вработување и потребата за активно население коеќе ги интегрира лицата со посебни потреби.

Пред бирото на ПССЕ пристигнаа и две барања за итни дебати, една за „Намерната руска агресија против Украина: прекин на мировниот процес и закана за европската безбедност”, а втората за „Влошување на состојбата на политичката опозиција во Турција: што може да се направи за да се заштитат основните права во една земја-членка на Советот на Европа?”.

На кратка пленарна седница на 21 јануари, непосредно пред 13 часот, членовите на ПССЕ ќе се заложат за преземање активности во нивните национални парламенти за елиминирање на сексизмот, вознемирувањето и насилството врз жените.

Инаку на оваа зимска сесија е најевно дека нема да учествува парламентарната делегација на Руската Федерација, која една недела пред сесијата изгласа замрзнување на руската членарина во Советот на Европа, која изнесува 30 милиони евра, одлука која што може да доведе до излегување на Русија од организацијата.