Во недела ќе имаме Супер – Месечина: Единствено затемнување за оваа година – ММС
ММС

Објавено на: 01/18/19 11:21 AM

Во недела ќе имаме Супер – Месечина: Единствено затемнување за оваа година

Во Северна и Јужна Америка како и во делови од Европа во недела ќе може да се набљудува затемнувањето на супер – Месечина.

Станува збор за така наречен феномен супер – Месечина, која 14 отсто повеќе и 30 отсто сјајна од полната Месечина.

Затемнуавњето ќе започне во недела навечер или понеделник наутро, во зависност на локацијата и ќе трае скоро еден час.

Месечината ќе добие црвеникава боја поради Земјената сенка.