Нема одложување на почетокот на второто полугодие од учебната година – ММС
ММС

Објавено на: 01/17/19 2:11 PM

Нема одложување на почетокот на второто полугодие од учебната година

Нема одложување на почетокот на второто полугодие од учебната 2018/2019 година. Ова е еден од заклучоците кои денеска ги донесе Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство, а попладнево ги соопшти членот на истата,  Жарко Караџовски. Тој информира дека вкупниот број заболени од морбили во Македонија од прогласувањето на епидемијата во Радишани во декември, до денеска изнесува 58.

Караџовски укажа дека некои родители со хартии и белешки оделе во градинките и кажувале дека имаат потреба своите деца да ги пуштат во градинка, бидејќи имале контраиндикација за вакцинација:

„Стручната Комисија одлучи стручен тим за спроведување на мерките поврзани со контраиндикација за вакцинација или за алергиските реакции по завршена вакцинација се наоѓа на Клиниката за детски болести и само тие, исклучиво тие, на барање на педијатар, матичен доктор или епидемиолог, може да одредат кое лице има контраиндикација за спроведување вакцинација“.

Меѓу заклучоците на Комисијата е и оној кој се однесува на здравствените работници кои не се вакцинирани.

– Докторите и медицински сестри кои не се вакцинирани, а работат на оваа проблематика во медицинските установи вклучително клиниките за инфективни болести, за детски болести, Детската болница во Козле, задолжително да се вакцинираат против ова заболување. Стручните лица кои работат на овие клиники ќе одредат согласно вакциналниот статус на тоа лице и според потврдите кои ќе ги донесе секое од нив, ќе проверат дали некој од медицинскиот персонал е невакциниран – нагласи Караџовски.

Тој додаде дека од медицинските професионалци кои работат како матичен доктор или лица кои доаѓаат во контакт со прегледување на дечињата кои може да заболат, се бара да ја спроведуваат медицината базирана на докази која укажува кои лица се подлежни на вакцинација, како се спроведува вакцинацијата, кои лица имаат потреба да ја примаат оваа доза и се она што би дошло предвид, за да не се создаде антивакцинална кампања.